Voordracht op Brainstorm Slimme Peuters 11/9/2013

Op 11 september 2013 werd in Utrecht een Brainstormvergadering gehouden van de Werkgroep Slimme Peuters. In deze werkgroep zitten verschillende organisaties en professionals die zich bezig houden met de vraag hoe potentieel (hoog)begaafde kinderen al in de voorschoolse periode herkend kunnen worden. De groep komt regelmatig bijeen sinds 2012. Vanwege mijn onderzoek, waarin ook mogelijk hoogbegaafde kinderen vanaf 12 maanden gevolgd worden (tot nu 6 à 7 jaar), was ik uitgenodigd om te vertellen over de resultaten. Mijn onderzoek is waarschijnlijk het eerste onderzoek ooit in Nederland waar gekeken is naar de vroege ontwikkeling en herkenning van (hoog)begaafde kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat we op tweeëneenhalf  jaar ongeveer 60% van de (hoog)begaafde kinderen als zodanig kunnen herkennen. Dat is ruim voor de aanvang van de leeftijd waarop de meeste kinderen naar de basisschool gaan. Hierdoor kunnen ouders op tijd rekening houden met de begaafdheid van hun peuter, bijvoorbeeld bij de schoolkeuze, en eventuele problemen voorkomen. Waarschijnlijk is het mogelijk om (hoog)begaafde peuters nog vroeger te herkennen, bijvoorbeeld met vragenlijsten en/of spelobservaties. De data hiervoor zijn reeds verzameld, maar het uitwerken kost wat meer tijd. Hopelijk kan ik daarover meer vertellen bij een volgende Brainstorm.

Share
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.