Jurylid en ontwikkelingsdeskundige bij de Nominatie Speelgoed van het Jaar 2016

speelgoed-van-het-jaar-logoOp 21 en 22 juni 2016 kwam al weer de 43e keer de vakjury bijeen om het ingezonden speelgoed te nomineren  voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, in dit geval het jaar 2016. De vakjury moest bepalen uit welk speelgoed/spel Spelend Nederland mag kiezen voor de titel “Speelgoed van het Jaar 2016”. In totaal waren er ruim 120 spellen/stukken speelgoed ingezonden door de fabrikanten. De vakjury moest vervolgens per leeftijdscategorie (0 tm 3 jaar, 4 en 5 jaar, 6 en 7 jaar, 8 en 9 jaar, 10 en 11 jaar en 12-plus) beoordelen welke vijf inzendingen genomineerd zouden worden. De nominaties werden vervolgens op 15 augustus bekend gemaakt (zie website). Spelend Nederland mag tot 6 november beoordelen welk spel/speelgoed in elke leeftijdscategorie het best of het leukst is. Op 9 november worden de winnaars bekend gemaakt. Op (de Trotse Moeders website) wordt veel informatie gegeven over de nominaties.

Mijn taak was om – als ontwikkelingspsycholoog – de beoordelingscriteria in te leiden voor de overige juryleden en om voor elk stuk speelgoed of spel een toelichting te schrijven over de “opvoedkundige waarde” van het speelgoed. Mijn “pedagogische” stukjes zijn opgenomen in de fraaie brochure die is verschenen van de nominaties en op de website van het Speelgoed  van het Jaar (zie website).

De eerste dag mocht ik mee jureren. De tweede dag werden uitsluitend spellen beoordeeld en keek ik vooral toe hoe deze in elkaar zaten, gespeeld werden en wat ze opriepen bij de spelers. Voor mij was het een eer om pedagoog Martin Valenkamp op te mogen volgen, die vele jaren lang de pedagogische onderbouwing van de nominaties op uitstekende wijze verzorgde.

In mijn onderzoek (zie Onderzoek) en in mijn praktijk als kinder- en jeudpsycholoog maak ik regelmatig gebruik van speelgoed en spellen. Speelgoed en spellen zijn van grote waarde in de ontwikkeling van kinderen en jeugdigen en kunnen ook gericht worden ingezet om allerlei aspecten van de ontwikkeling te bevorderen. Spelen is echter bovenal leuk, biedt ontspanning en is een geweldige manier om het contact en de communicatie in het gezin of tussen vrienden te onderhouden en bevorderen. Het was buitengewoon leuk om een keer op een hele andere manier met speelgoed bezig te zijn. Prachtig om te zien wat er weer voor leuk speelgoed en spannende spellen op de markt is gebracht. We hoeven ons niet te vervelen de komende winteravonden!

Ook was het erg leuk en gezellig om samen met de tien andere juryleden met het speelgoed bezig te zijn. Alles werd uitgeprobeerd en alle spellen werden ook echt gespeeld. Bij de jury zaten een aantal super-experts als het gaat om de spellen. Mooi om te zien hoe zij in no time een spel draaiend kregen! Belangrijk ook, anders hadden we nooit alles in twee dagen kunnen beoordelen. Iedereen had zijn/haar eigen inbreng. Al met al twee intense, maar ook hele gezellige dagen met een fantastisch speelteam.

Share
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.