Gedrag- en Leerproblemen

Gaat het niet goed met uw kind/puber, thuis of op school?

foto testafname VO-007 60m 013 leuk

Is uw kind snel gefrustreerd en erg boos? Of is uw kind erg druk, gejaagd en luistert het slecht of is uw kind juist heel stilletjes, teruggetrokken of vaak somber? Gaat het op school niet goed vanwege probleemgedrag of leerproblemen? Elk kind/jeugdige gaat door periodes waarin hij of zij minder goed in zijn of haar vel zit. Meestal geen reden tot grote zorg. Soms echter kunnen de problemen behoorlijk heftig zijn of lang aanhouden. Dan is er misschien wel reden tot zorg en is het beter om meer duidelijkheid te krijgen. Misschien zijn uw zorgen ongegrond, en dan is het een geruststelling om daar duidelijkheid over te hebben. Maar misschien is er wel iets aan de hand. In dat geval kan een gedegen onderzoek helpen om de ernst en de aard van de problemen duidelijk te krijgen en te kijken wat de mogelijke oorzaken zijn. Van daaruit kan dan gewerkt worden aan oplossingen om uw kind weer op het goede spoor te krijgen.

Hoe ga ik te werk?

  • In een vrijblijvend intakegesprek brengen we eerst in kaart hoe het met uw kind gaat, thuis en op school en in zijn/haar interacties met leeftijdgenoten en volwassenen. Waar maakt u zich het meeste zorgen over of waar heeft u de grootste problemen mee? Is uw kind opstandig en luistert hij/zij niet? Is uw kind agressief of heel druk en ongeorganiseerd? Veroorzaakt hij/zij veel ruzie in huis? Of is uw kind stil en somber of heeft hij/zij vrijwel geen vrienden? Heeft uw kind leerproblemen, bijvoorbeeld met rekenen, spelling of lezen of is uw kind niet te motiveren voor school of huiswerk? Hoe is het ontwikkelingsverloop van uw kind geweest? Zijn er mogelijke oorzaken voor het probleem? Waar vindt u dat vooral aan gewerkt zou moeten worden bij uw kind?
  • Vervolgens wordt met behulp van vragenlijsten, psychologische testen, gesprekken met uw kind en eventueel een observatie thuis of op school  een totaalbeeld van uw kind gemaakt, met diens mogelijkheden en beperkingen. Het doel van het onderzoek is niet zozeer om een etiket of stempeltje op uw kind te plakken, maar om helder te krijgen wat de kernproblemen zijn, waar aan gewerkt worden. Wat zijn de belangrijkste problemen van uw kind en waar liggen de mogelijkheden om die problemen aan te pakken.
  • Alle gegevens worden verwerkt in een begrijpelijk rapport. In het rapport wordt vervolgens een zo goed mogelijk advies gegeven voor de begeleiding en ondersteuning van uw kind en zo nodig voorstellen voor de meest zinvolle interventies. In overleg met u kan een coachingstraject worden opgestart met uw kind of kunt u via een opvoedingscursus handvatten krijgen om het gedrag van uw kind in goede banen te leiden (zie opvoedcursus).
  • Vervolgtraject. Ik vind het belangrijk om te blijven volgen hoe het gaat met de kinderen en gezinnen die in mijn praktijk zijn geweest. Als u dat goed vindt, dan neem ik op verschillende tijdstippen na het onderzoek kosteloos contact op om te horen hoe het inmiddels gaat met uw kind. Ik kan u dan nader adviseren en leer ook weer van uw ervaringen. Door systematisch bij te houden wat de lange-termijneffecten van interventies zijn en die te publiceren, kunnen kunnen we kinderen in de toekomst beter onderbouwd helpen.

Wat kost het onderzoek?

Het tarief bedraagt € 85,00 per uur, conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Bij het intakegesprek (kostenloos) zal een realistische schatting worden gemaakt van de kosten van het onderzoek en kan een maximumbedrag afgesproken worden. Vervolgens bepaalt u vrijblijvend en in alle rust of u uw kind door mij wil laten onderzoeken.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.