Vroege Onderkenning van Ontwikkelingsproblemen voor VTO-Vroeghulp van de GGD Amsterdam

Op 28 april 2015 was ik uitgenodigd om een voordracht te houden voor het VTO (VroegTijdige Onderkenning)-Vroeghulp Team van de GGD Amsterdam (zie website). Mijn verhaal ging over mijn onderzoek naar de vroege ontwikkeling van jonge kinderen tot zes jaar en het vroegtijdig signaleren van mogelijke ontwikkelingsproblemen. Uit mijn onderzoek blijkt dat ontwikkelingsproblemen vaak veel later worden herkend en erkend dan nodig zou zijn, waardoor hulp aan ouders en kind onnodig laat wordt ingezet. Ouders zien vaak al vroeg dat er iets mis is met hun kind, maar het kan jaren duren voordat professionals dit erkennen. Intussen gaat kostbare tijd verloren waarin kind en ouders geholpen zouden kunnen worden. Veel problemen kunnen al tussen 12 en 24 maanden herkend worden. Dit maakt het mogelijk om al in de belangrijke voorschoolse periode hulp en ondersteuning te bieden, zodat het kind met een risico een zo goed mogelijke start kan maken op school. Ouders kunnen veel baat hebben bij de erkenning van de problemen van hun kind en bij opvoedingsondersteuning. Uit mijn onderzoek komen twee instrumenten naar voren die nuttig zouden kunnen zijn voor vroegtijdige onderkenning: de ASQ, een vragenlijst die ouders zelf kunnen invullen en spelobservaties, die bijvoorbeeld op kinderdagverblijven gebruikt zouden kunnen worden. Er zijn diverse middelen die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van (hele) jonge kinderen te bevorderen of bij te sturen. Kleine Stapjes is een methode die de fijne en grove motoriek, de sociale, talige en verstandelijke ontwikkeling bevordert. Floorplay is een methode die het contact kan bevorderen bij jonge kinderen met mogelijk autisme spectrum stoornis  (ASS). Verder kan Positief Opvoeden (Triple P) ingezet worden om ouders te helpen bij het opvoeden van kinderen met ontwikkelingsproblemen. Onderzoek laat zien dat vroeg ingrijpen effectief is en verergeren van problemen kan voorkomen. Ik kan terugkijken op een enthousiast publiek dat veel vragen stelde. Voor mij was het een mooie gelegenheid om mijn onderzoek over te brengen op professionals die hier in de praktijk iets mee kunnen doen.

Share
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.