Opvoedproblemen

Als opvoeden een flinke uitdaging is…

boze moeder en opstandige zoon
Het is heerlijk om je kind op te zien groeien: hoe ze hun eerste stapjes maken, voor het eerst mama of papa zeggen, hoe ze rondrennen en lachen, leren lezen… Momenten om nooit te vergeten. Helaas gaat het niet altijd vanzelf. Elk kind gaat door fases waarin het opvoeden een ware uitdaging, soms zelfs een strijd wordt. Denk aan de peuterpuberteit of de “echte” puberteit.
Niet alle kinderen zijn even makkelijk. Soms ligt dat aan hun karakter en kunnen ze heel koppig en standvastig zijn en alles weigeren wat u al tien keer heel vriendelijk heeft gevraagd. Denk ook aan kinderen met ADHD. Ook zijn er soms omstandigheden waardoor uw kind niet goed in zijn/haar vel zit, waardoor het opvoeden minder goed wil lukken. Om auto te mogen rijden moeten we een rijbewijs halen, maar bij het opvoeden van kinderen wordt verwacht dat het allemaal vanzelf gaat. Niet (altijd) dus. Eigenlijk zou elke ouder (moeder en vader) een opvoedcursus “moeten” volgen. Als het opvoeden van uw kind(eren) om wat voor reden dan ook een flinke uitdaging is, dan kan een cursus Positief Opvoeden uitkomst bieden.

Cursus Positief Opvoeden

In de cursus Positief Opvoeden leert u omgaan met het moeilijke gedrag van uw kind/kinderen. U leert hoe u ongewenst gedrag bij uw kind kunt afleren en gewenst gedrag kunt bevorderen. U kunt de cursus individueel volgen of in een groep met andere ouders. De cursus bestaat uit vijf tot zeven bijeenkomsten van twee uur, plus een aantal telefonische sessies. In het intakegesprek maken we duidelijk waar u als ouder(s) tegen aan loopt met uw kind en kijken we ook naar mogelijke oorzaken. Vervolgens vult u een aantal vragenlijsten in over uw kind en de opvoedingssituatie. Hiermee gaan we in de bijeenkomsten aan de slag. De cursus (ook de groepscursus) gaat uit van de problemen waar u specifiek als ouder tegenaan loopt. In de groepscursus hoort u ook over de problemen van andere ouders en hoe die aangepakt worden. Dit heeft als voordeel dat u van de andere probleemsituaties kunt leren en beter in staat bent om het geleerde in nieuwe situaties toe te passen. Door een aantal problemen concreet aan te pakken wordt het geleerde gelijk in de praktijk gebracht en ziet u meestal al snel verbetering. Door het doen leert u tegelijk de onderliggende principes van de methode, waardoor u die ook in nieuwe situaties kunt toepassen. De cursus is erop gericht om u de handvatten te geven om na afloop zelfstandig (nieuwe) probleemsituaties van uw kind aan te kunnen pakken.

Praktische zaken: kosten en deelname

Cursussen Positief Opvoeden (Triple P) worden in veel gemeenten gratis gegeven. Informatie daarover kunt u vinden op de website Positief Opvoeden of bij uw lokale Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Als u daar terecht kunt, dan raad ik u aan om in uw gemeente de cursus te volgen; dat is een stuk goedkoper dan bij mij. Helaas wordt de cursus in veel gemeenten niet of te weinig gegeven. Omdat veel van mijn cliënten elders niet terecht konden, ben ik zelf Triple P trainer geworden, zodat ik de cursus zelf kan geven.

Deelname aan de groepscursus kost € 300,00 per persoon. Wanneer beide ouders de cursus volgen betalen ze samen € 500,00 (inclusief 21% BTW). De groepscursus wordt gegeven in Ouderkerk aan de Amstel en is beperkt tot maximaal acht ouders. De groepscursus bestaat uit een individueel intakegesprek van een uur, vijf contactbijeenkomsten van elk twee uur, twee individuele telefonische sessies van een half uur en een telefonische follow-up sessie, enkele maanden na afloop van de cursus. De groepscursus kan ook in een andere plaats gegeven worden, mits er voldoende deelnemers zijn.

Een individuele (een of beide ouders uit een gezien) cursus kan worden aangepast aan de behoefte van de ouders en bestaat uit maximaal tien sessies, waaronder twee telefonische sessies en een thuisobservatie. De kosten van de individuele (gezins)cursus kunnen besproken worden tijdens het gratis en vrijblijvende intakegesprek. De individuele cursus wordt gegeven in mijn praktijk in Ouderkerk aan de Amstel of in Houten.

Neemt u voor meer informatie en data en tijden waarop de volgende cursus gegeven wordt, vrijblijvend contact op met Ger Ramakers via email of mobiele telefoon.

Wat kunt u verwachten?

De (groeps)cursus is vooral ook heel leuk. Hoewel alle ouders tegen serieuze problemen oplopen, wordt er in een ontspannen en open sfeer gesproken over elkaars ervaringen en geleerd van de situaties waar andere ouders in verkeren. Enerzijds presenteer ik informatie over de achtergrond en theorie van opvoeden en gedragsproblemen bij kinderen. Anderzijds worden specifieke opvoedproblemen van elke ouder besproken en worden oplossingen concreet uitgewerkt met stappenplannen en geoefend door middel van rollenspellen. Ouders krijgen na elke sessie huiswerk mee om thuis direct met het kind aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld het bijhouden van het specifieke probleemgedrag van het kind, het oefenen van bepaalde “procedures” om het gedrag van je eigen kind te verbeteren, enz. Tegen het eind wordt meer aandacht besteed aan het breder toepassen van de opgedane kennis en vaardigheden en het zelfstandig gebruik ervan na afloop van de cursus. Ik heb de cursus zelf ooit als ouder gevolgd (deels uit nieuwsgierigheid) en ik was verrast door de positieve effecten die al na de eerste bijeenkomst te zien waren. Een hele leuke manier om effectief met een serieus probleem om te gaan, en eigenlijk een “must”voor elke ouder (en zeker ook de vaders!).

Achtergrondinformatie

De cursus Positief Opvoeden komt oorspronkelijk uit Australië, waar de cursus “Triple P” (Positive Parenting Program) heet. De methode wordt in vele landen gebruikt en wordt in Nederland in veel gemeenten gebruikt om ouders te ondersteunen in het opvoeden. De methode is goed onderbouwd en effectief. Zie voor een beoordeling in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands JeugdInstituut (NJI): beoordeling Tiple P door NJI

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.